De kracht van persoonlijke verhalen

Ontdek samen met Team Kim de kracht van persoonlijke verhalen. Ons lesprogramma voor groepen 5 tot en met 8 van de basisschool laat kinderen op een interactieve en educatieve manier kennismaken met ervaringsdeskundigen die openhartig vertellen over kindermishandeling. Dit doen we altijd onder begeleiding van een gespreksleider die zorgt voor structuur en een veilige omgeving.

Docenten worden nauw betrokken bij het lesprogramma en ouders worden geïnformeerd. Kinderen krijgen diverse creatieve en praktische opdrachten om samen met hun leeftijdsgenootjes uit te voeren. Zo leren ze op een speelse manier over dit belangrijke onderwerp.

Scholenproject in de praktijk

Ons Scholenproject omvat zes weken lang één dag per week les op school. Team Kim neemt vrijwel het hele lesprogramma voor onze rekening, in samenwerking met de school. De eerste les is een door ons in samenwerking met de Lot’s Foundation ontwikkelde les die de docent zelf kan geven. De vijf lessen daarna worden door ons gegeven. Hierin worden kinderen gestimuleerd om zelf na te denken over kindermishandeling en welke vormen van hulp er zijn.

Het is van essentieel belang dat kinderen genoeg ruimte krijgen om over kindermishandeling te praten. Daarom bestaat ons pakket uit vijf lessen verspreid over twee maanden. Op deze manier kunnen kinderen de informatie goed verwerken en een plek geven.

Tas als tool

Aan het einde van het programma ontwikkelt groep 6 of 7 een tool (in de vorm van een tas) met tips en informatie voor leeftijdsgenoten. Deze tas presenteren zij aan ouders en andere leerlingen binnen de school. Daarnaast krijgen klassen 4 tot en met 8 een tas om op te hangen in de klas. Zo hebben alle kinderen toegang tot informatie over kinderrechten en kindermishandeling. Deze tas wordt vervolgens steeds overgedragen aan de nieuwe groepen 4 tot en met 8, zodat scholen jaren vooruit kunnen en ons project gemakkelijk inzetbaar en actueel blijft.